top of page
  • Foto del escritorCronista de Mutxamel

SOCIETAT MUSICAL “L’ALIANÇA”: GRÀCIES PER LA VOSTRA MUSICA MÉS QUE CENTENARIA


Foto oficial de la banda l'Aliança al parc del Canyar de les Portelles amb motiu del 150 aniversari. Any 2006.

En la tradició musical dels pobles valencians hi ha pàgines molt dignes i heroiques. Així, la música de banda ha ocupant-hi ocupa- un primer lloc indubtable, ens referim a les bandes de vent. La ineludible necessitat del seu servici en tantes festivitats civils i religioses ha provocat, des de dates ben llunyanes, la creació d’estes agrupacions artístiques tan estimades, i que al llarg de la seua trajectòria, com es el cas de la societat musical “L’Aliança” de Mutxamel, han passat per fràgils i delicats moments, al llarg dels seus més de 160 anys d’existència.


Va ser al any 1857, quan el veí del nostre poble, el senyor Francisco Sala i Marco, que treballava de mestre d’escola a Asp, al ser traslladat a Mutxamel, davant la difícil i penosa situació en que es trobava la agrupació musical en la localitat,- ninguna organització, un instrumental escàs i deficient, sols actuava als actes religiosos i a les festes de Nadal-, es va proposar treballar per a que les coses canviaren a millor.


A tal efecte va preparar un projecte il·lusionant i que portaria endavant, transformant en realitat evident l’adquisició d’un nou i complet instrumental per als musics, va dotar d’una junta directiva a la societat, procurant també elaborar un reglament per al conjunt de parts implicades en el bon funcionament de qualsevol entitat, en este cas músics, socis i autoritats, per a que tots tingueren clar quines eren les normes per les quals es regiria, a partir d’eixe moment la “Sociedad Filarmónica La Alianza”, denominació que es va acordar posar-li, i que es canviaria a mitjans del segle vint amb un nou reglament que indicava que la denominació era la de “Sociedad musical La Alianza”.

Higinio Marín. Primer director de la Banda.1878
Mestre Francisco Sala y Marco (1820-1885)

La data de 1857 es considerada com la fundació reial de la banda, sent el seu director en aquell temps, el senyor Higinio Marín. El primer certamen on es va participar va ser a la ciutat d’Alcoi, on es va guanyar un tercer premi amb una mescla de peces de sarsuela. Al llarg de cent cinquanta anys molts han estat els directors, músics, presidents i socis protectors, que han treballat de manera conjunta per que la banda adquirira el prestigi i la qualitat que hui té, sent una de les ambaixadores culturals i musicals de Mutxamel, a nivell provincial i autonòmic, amb més solera i renom.


Societat Filarmónica La Alianza, principis del segle XX.
Detall dels àntics instruments de la Banda.

D’entre els seus components han eixit a més grans professionals, que han passat a altres entitats, com poden ser la Banda municipal d’Alacant, la Simfònica de Madrid, o la banda del Rei, així com magnífics directors que han plasmat la seua estima pel poble per mig de les nombroses composicions musicals dedicades a musics, veïns i veïnes, que hui es conserven.

Primer premi, Festival Bandes Civils, Oriola, 1903.
Detall del brodat de la Bandera confeccionada l'any 1932.

Es innegable que la historia de la “Societat musical L’Aliança” va lligada a la dels mutxamelers, en este segle i mig d’existència per moltes raons. Les notes bellament interpretades, han acompanyat en els bons moments, també als soterraments de músics i socis protectors, a les solemnitats religioses i oficials; però parlar de la nostra agrupació musical es saber i donar a conèixer l’esforç, treball, sacrifici col·lectiu, i sobre tot es evocar l’alegria dels pasacarrers, les berbenes d’estiu al templete ubicat al “Paseo”, o el ball a la Plaça Nova, que tants i abundants records té per als nostres majors. Tota esta historia es troba perfectament recollida al llibre que porta per títol, “L’Aliança de Mutxamel : 150 anys fent música”, publicat l’any 2010 i del que parlarem a un altre article.


Maria de las Mercedes Ripoll Martínez, primera integrant femenina de la Banda, 29 de juny de1973.
La Banda Jove de l'Aliança de Mutxamel, 6 d'agost del 1993.
Homenatge als directors de la Societat Musical, maig del 2007. Entre ells, Manuel Berná, José Sotorres, Juan Iznardo, Angel Lluis Ferrando, Juan Antonio Espinosa, Rafael Garrigós.

A esta segona dècada del segle vint i ú, el treball iniciat fa ja més d’una centúria està perfectament consolidat i assentat. La presencia hui de molts joves a les seues files, ens confirma que esta magnifica empresa humana, del nostre poble Mutxamel, té arrels en el passat i ens augura un brillant futur de sonoritats, madures i tendres, locals però al mateix temps universals, que segur ens permetrà escoltar durant molt de temps la música que es un passeig brillant i emocionat per la natura i pels sentiments més profunds del ser humà. En esta setmana que celebreu la festivitat de la vostra patrona, Santa Cecília, gracies per fer i deixar-nos escoltar i sentir eixe idioma universal, la MÚSICA.


Assumpció Brotons Boix.

Cronista Oficial de Mutxamel, Novembre de 2020.

Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional

299 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page