top of page
  • Foto del escritorCronista de Mutxamel

ARCADI BLASCO I LA FONT DE LA TORRE VIGIA DE MUTXAMEL


Imatge nocturna del monument amb tot el seu esplendor.

El dissabte setze de juny de l’any 2001 va tenir lloc a Mutxamel, l’acte oficial per a inaugurar el monument realitzat pel ceramista local Arcadi Blasco, anomenat “Torre-Vigia”.


L’obra és una font ubicada a l’entrada de l’avinguda Carlos Soler, encara que popularment és coneguda com La Rambla. Encara que era un acte protocol·lari també reunia un conjunt de factors que feien d’esta cerimònia un moment especial, que passem a relatar. En primer lloc era la primera vegada que l’artista de prestigi internacional, incorporava al patrimoni arquitectònic públic de Mutxamel una peça de la seua variada producció. En segon lloc, els treballs per a col·locar el monument s’havien realitzat de tal manera que impedien veure la magnitud de l’escultura, ja que l’espai es trobava cobert per una xarxa verda, donant lloc a múltiples i variades opinions per part del veïnat, referents a què trobarien allí finalment.


Detall de l’avinguda de la Rambla abans de construir la font.

El misteri va quedar resolt a les deu de la nit, amb un poc de retràs per part de l’artista, que venia acompanyat per la seua germana Erundina. L’acte protocol·lari va comptar amb la presència de membres de la corporació municipal i d’altres associacions culturals i festives del nostre poble (Comissió de Festes de Moros i Cristians, President dels Jubilats, etc.).


A la rotonda, que estava envoltada per gran quantitat de públic, s’havia instal·lat una pantalla gegant que a més d’anunciar les inversions municipals en obres, aprofitava perquè aparegueren els protagonistes de l’acte, a mesura que prenien la paraula. El primer a intervenir va ser el rector de la nostra parròquia, Sr. Pedro Juárez, que també va beneir el monument. A continuació es va dirigir als assistents Arcadi Blasco, artífex de la font. El ceramista, fill i veí del nostre poble, estava molt emocionat, i a poc a poc va explicar als presents el significat d’esta “Torre-Vigia”.


Invitació enviada des de l’Alcadia de Mutxamel.

Ens va dir que era un treball, per mig del qual volia expressar com les nostres terres han estat tradicionalment punt d’arribada i encontre de molts pobles i cultures, destacant entre totes elles l’àrab, pels molts segles que aquí van viure, i la llarga herència que ens van deixar. Quasi tots els visitants arribaven per la mar, per tant les torres-vigies que poblen les nostres serres costaneres, formen part habitual del paisatge, ja que des d’allà s’informava de l’arribada de les naus, per mig de les fogueres enceses.



Inici de l’escala de pujada que envolta la part central de la torre.

Arcadi ens va explicar que les flames que coronen la torre, són en este cas, símbol del calor humà entre totes les persones i les seues idees, que han de fer tot el possible per a conviure en pau i respecte. Com a persona que estimava les tradicions i l’art del seu poble, es va inspirar a l’ornamentació existent a la primitiva capella de la Mare de Déu de Loreto, ubicada a la planta baixa de la torre campanar, per construir les peces que donen suport a la part superior de la font.

Detall de la torre que ens permet apreciar les flames simbòliques que coronen la font.

Pel que fa a les quatre petxines ubicades als cantons de la font, i per on surt aigua, Arcadi va explicar que volen simbolitzar les diferents maneres d’orar dels sers humans, des de la mesquita àrab, o la capella cristiana, per tant miren als diferents punts cardinals. Va finalitzar el seu parlament donant les gràcies als veïns per la seua presència, i demanant la col·laboració de tots, per al manteniment d’esta font com a símbol de cultura i educació del nostre poble.

Al diari alacantí “Información” del dia 19 de juny del 2001, apareix també reflectida l’activitat extraordinària.
Portada del diari local, Mutxamel Actual, al seu número 47.
Ressenya de la inauguració de la font al interior del diari.

Seguidament l’alcaldessa Asunción Llorens Ayela, va ser l’encarregada de tancar l’acte agraint a Arcadi Blasco este treball, fruit de l’amor pel seu poble, Mutxamel, lloc amb el que mai va trencar els nexes d’unió, i que a més ha passejat amb orgull i dignitat per totes les nacions i ciutats on ha estat treballant o exposant.


També va comunicar als assistents, que este volia ser un dels molts projectes que tenia l’actual corporació i que s’havia fet ja realitat. Seria el primer exponent, d’una sèrie de millores destinades a fer del nostre poble un lloc més habitable per a tots. Com era d’esperar va donar les gràcies a tots els que havien treballat perquè la instal·lació d’esta font fóra una realitat, i desitjava que el poble de Mutxamel la disfrutara. Finalment es va disparar un castell de focs artificials.


Font “Torre-Vigia”. Inaugurada al mes de juny de l’any 2001.

Ressenyar per part d’esta cronista, que a mesura que es produïen les intervencions, la font que en un principi estava apagada, va començar a posar-se en funcionament, i acompanyant al soroll de l’aigua es van incorporar els colors produïts per la il·luminació elèctrica, que provocaren les exclamacions d’admiració dels veïns i els seus aplaudiments.


Acabat l’acte moltes van ser les persones que es van acostar a felicitar Arcadi Blasco, donant-li l’enhorabona pel seu magnífic treball. La font, que va adquirint diverses tonalitats al ser banyada per l’aigua, porta a la base una placa que diu el següent : “Font de la Torre Vigia. Mutxamel Any 2001. Feta per Arcadi Blasco”.



Mutxamel, juny de l’any 2001.

Assumpció Brotons i Boix.

Cronista Oficial de Mutxamel.






Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional.



231 visualizaciones0 comentarios
bottom of page