top of page
  • Foto del escritorCronista de Mutxamel

DIMECRES SANT A MUTXAMEL: ENCONTRE ENTRE LA DOLOROSA I EL CRIST DEL PERDÓ I LA PIETAT


Devoció i fe davant la imatge del Crist del Perdó pel carrer Sol.

El mes d’abril de 1997, va ser la primera vegada que es va celebrar al nostre poble l’encontre del Dimecres Sant entre les imatges de la Dolorosa i Sant Joan de la Palma, per un costat, i, per un altre, del Crist del Perdó i la Pietat. El lloc escollit va ser, i encara continua sent-ho, a la “Rambla” davant de l’Ajuntament.


Com i perquè s’introduïx esta nova i emotiva activitat a la Setmana Santa del nostre poble? Quines són les confraries que hi participen? Començarem per la de creació més recent. La de la Pietat va ser fundada l’any 1990. Cinc anys més tard, el 1995, s’incorporarà a la Junta de Confraries la del Crist del Perdó. L’any 1998 les directives d’estes dos agrupacions religioses, amb la consulta prèvia als seus components, decidixen unir-se i formar una sola confraria, denominada del Santíssim Crist del Perdó i la Pietat. Una de les novetats, que va resultar més visible en els seus inicis, va ser l’eixida processional el Dimecres Sant, des del convent de Sant Francesc, efectuant el recorregut per uns carrers que no eren els itineraris habituals a la processó centenària i tradicional del Divendres Sant a Mutxamel.

La figura de la Pietat al marc incomparable de la nit.

En este temps la confraria agrupava al voltant de quasi tres-cents confrares, i a més de restaurar l’altar de la Pietat, situat a l’esquerra de l’entrada a l’església parroquial del Salvador, es van fer unes andes noves perquè la Pietat poguera recórrer els carrers del municipi a muscles de cinquanta dones.


Sant Joan de la Palma i la Dolorosa entrant al “Cadavall”.

Pel que fa a la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors i Sant Joan de la Palma, va fundar-se al voltant de 1923. És per tant, quasi centenària. Devoció antiga, unida al septenari dels Dolors i al Viacrucis del Divendres Sant al Calvari, quan la imatge pujava amb la del Natzaré, i en un moment de l’acte litúrgic que tenia lloc a l’ermita, el Fill abraçava a la Mare, gràcies a un braç articulat que tenia la figura del Nassareno.


Prop del veïnat que admira impressionat el pas de la processó del Dimecres Sant.

La imatge de Sant Joan de la Palma a les primeres dècades del segle passat era en principi portat per quatre persones que anaven vestides com el sant; després ja sortiria a la processó del Divendres Sant al mateix pas que la Dolorosa i hui ixen en andes separades, si hi ha prou nombre de costalers per a traure-les.


La Mare afligida quan veu el Fill en la Creu.

L’encontre anual de les dos confraries el Dimecres Sant és ja un acte important i significatiu dins de la Setmana Santa mutxamelera. És indubtable que després del temps transcorregut la Confraria del Crist del Perdó i la Pietat forma part del calendari sagrat de la nostra localitat. Les imatges de les dos confraries que fan possible este encontre nocturn han aparegut en els cartells anunciadors de la Setmana Santa o en les portades dels llibrets editats per a donar a conéixer els actes programats, amb col·laboracions literàries que fan referència al significat de la passió, mort i resurrecció de Jesús.


Moment inoblidable en l’Encontre.

Cal agrair l’aportació i l’esforç de les diferents persones que, al llarg de moltes dècades, han dedicat el seu temps al manteniment i cura de les imatges, fent possible que puguen sortir dignament a recórrer els carrers de Mutxamel. Com ja hem mencionat són moltes les imatges gràfiques que tenim d’estos passos en el seu peregrinar per les vies del municipi i la seua trobada impactant i solemne en la foscor de la nit.


-La Pietat torna a l’església, acabada la processó.

Voldria també recordar que l’any 2007, amb motiu de la realització d’obres municipals, sobretot a l’antiga carretera nacional que travessa el municipi, molts dels actes celebrats en estos dies que ens ocupen, es van haver de realitzar per espais que no eren els habituals, donant lloc a la captació d’unes imatges úniques i irrepetibles, per la seua bellesa, la singularitat del temps i l’espai on es van captar les fotografies, que provoquen en l’espectador sensacions anímiques difícils d’oblidar i que ens acompanyen en este temps: el perdó, la pietat, la devoció dels majors, la misericòrdia i sobretot l’esperança.


Sant Joan de la Palma contemplant el Salvador abans d’entrar al temple parroquial.

Gràcies pel vostre treball i de segur que enguany després de dos primaveres sense encontres, serà una magnifica oportunitat per a retrobar-nos amb pau i alegria amb els del Dimecres Sant i el Diumenge de Pasqua.



Suni Brotons Boix.

Setmana Santa 2022




Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional

51 visualizaciones0 comentarios
bottom of page