top of page
  • Foto del escritorCronista de Mutxamel

EL POBLE,1980:PRIMER PERIÒDIC EDITAT PEL NOSTRE AJUNTAMENT

Actualizado: 7 oct 2020


Presentació càrrecs festers, any 1980. D'esquerra a dreta. Manuel Gomez, María Loreto García Ramos, Maria José Garcia i José Ripoll

Les primeres eleccions generals democràtiques celebrades en juny de 1977 van donar la victòria a la UCD. Aprovada la Constitució al 1978, les eleccions generals del ú de març de 1979, son guanyades a Mutxamel pel PSPV-PSOE per mes de dos cents vots. Serien però, les primeres eleccions municipals celebrades en el mes d’abril d’este mateix any, les que marcarien l’inici d’una autèntica revolució democràtica a la vida dels veïns de la localitat. Es varen presentar les candidatures següents: UCD, AEL, PCE, PSPV-PSOE i AMI.


El primer alcalde d’esta primera legislatura democràtica va ser José Verdú Forner. Després de moltes dècades de no poder expressar-se obertament, les mutxameleres i mutxamelers comencen a perdre la por, omplin el saló de plens municipals on no sols escolten, sinó que a més participen, i des del propi Ajuntament es tracta de recordar i transmetre al veïnat, que té un patrimoni històric artístic que convé cuidar i protegir, un terme municipal que ordenar urbanísticament i una carència de serveis culturals i sanitaris que cal pal·liar.


Per primera ocasió, impulsat pel propi Consistori es va posar en marxa el mes d’agost de 1980 (fa ara quaranta anys) un butlletí municipal anomenat “El Poble”, per tal de mantenir informat al ciutadà al mateix temps que se’ls va demanar la seua col·laboració i participació, tant en forma de crítica com de suggeriments.


Dia de la Senyal i presentació de càrrecs festers, agost de 1980

Eren temps en què hi havia molta feina per a fer i el que és molt important, ganes de fer-la. I un altre factor a destacar, que es treballava per part dels veïns i veïnes, de manera altruista i desinteressada per aportar solucions als problemes de Mutxamel. Una vegada presa la decisió de tirar endavant amb el projecte periodístic, es va crear un consell de redacció integrat per regidors i veïns amb inquietuds cíviques. Dos van ser les persones que coordinarien a tot el equip, Mario Candela Vicedo, regidor d’Urbanisme i Cultura, i Rafael Sala i Pastor, que més tard també ocuparia diverses regidories al llarg de diferents legislatures. El regidor d’esports, Vicente Climent, escrivia i recollia informació sobre este tema i el també regidor Maximiliano Nieto s’ocupava bàsicament del tema educatiu, ja que era també mestre.


Logo de la capçalera del periòdic El Poble

Apartat on s'informava dels temes i punts aprovats per la Corporació Municipal

A més de coordinar les diferents seccions establides i tots els treballs que els veïns i col·lectius locals feien arribar per a la seua publicació, Mario i Rafael eren els encarregats de crear les diferents seccions que conformaven el periòdic, així com de dissenyar els logos i dibuixos que quedarien fixes als diferents apartats. També tenien al seu càrrec determinades col·laboracions mensuals, com eren “Nuestro Patrimonio Histórico Artístico”, “Ensenyança i Cultura” o “Notícies breus” entre d’altres. Quan ja es tenia material suficient muntaven a Alcoi, a l’impremta Gráficas Ciudad, per a deixar enllestida la publicació.



Pagina dedicada a recollir els escrits dels ciutadans

Hem de mencionar també que moltes de les fotografies que apareixen al butlletí mensual estaven fetes per Mario Candela, gran fotògraf i artista plàstic, que ens va deixar una magnifica col·lecció gràfica de Mutxamel i les seues cases de camp als anys vuitanta.

Al primer número, concretament a l’editorial s’explica clarament quines són les intencions que mouen al Consistori a realitzar esta empresa innovadora. Llegim:

“...El deseo de la Corporación de establecer una comunicación, lo más directa y amplia posible con los ciudadanos, ha hecho que pensemos en este boletín que tienes en las manos... Lo cierto es que nuestro papel es local, muy “nuestro” y esos medios no suelen atenderlo con la extensión y minuciosidad con que desde EL POBLE intentaremos hacer una crónica, una crítica y una reflexión de todo lo que ocurre en Mutxamel, de todo aquello que “nos” pasa a quienes vivimos en nuestro pueblo.

Poner en marcha EL POBLE ha supuesto unos esfuerzos económicos y de organización que, esperamos, sabrás valorar en su justa medida. Razones de índole económica, sobre todo, nos aconsejan que aparezcamos una vez por mes.

Con este Boletín tratamos de mantenerte informado de todo cuanto se va realizando, de todos los proyectos, a la vez que deseamos tu colaboración o participación, directa o a través de las asociaciones existentes en Mutxamel, en forma de sugerencias o crítica.

Nunca ninguna corporación en Mutxamel se había lanzado a esta aventura. Este Boletín es, pues, el primero históricamente que se edita, por lo que su aparición marca un hito en la vida de nuestro pueblo. Esperamos, por tanto, buena acogida y esfuerzo en colaboración

Periòdic El Poble. Número 0

En este primer número, a la seua portada a més de, la inauguració de la piscina municipal, trobarem la presentació a la societat mutxamelera del butlletí, i seccions que quedarien fixes, com “L’Ajuntament informa”, “Notícies breus”, “Nuestro patrimonio Histórico-Artístico”, “Valencià per a tots” (que més tard es transformaria en “Ensenyança i Cultura”) que després de molts, molts anys ens faria conscients del fet que teníem una llengua que no ens ensenyaven a la escola) o “Esports”. Com que s’acostaven les festes de setembre, trobarem notícies sobre la presentació dels càrrecs festers al Jardí Pinada, la festivitat del Salvador, dia del Senyal, o la carta d’opinió de la comparsa Pirates, sobre els estatuts festers.


Es demana la col·laboració dels veïns ja que la idea era anar recopilant materials per a realitzar estudis sobre la geografia i la història de Mutxamel. També s’informa que és molt interessant donar a conéixer tots els materials relacionats amb les tradicions i festes populars, sobretot les relacionades amb els Moros i Cristians, Cavalcada de Reis, Sant Antoni, etc.

Una pla de treball que faria possible conservar una part important del nostre patrimoni

Torre Campanar. Mutxamel

La societat mutxamelera va dispensar una bona acollida a este periòdic, on va trobar un canal on poder expressar-se públicament (cosa que no havia pogut fer durant moltes dècades) sobre tot allò que tinguera a veure amb Mutxamel, ja foren les seues queixes a través de l’apartat de “Cartes al Poble”, o bé saber com anava treballant el consistori: en el tema urbanístic, fester, educatiu o de qualsevol altra matèria. Als diferents números que anirem publicant en este blog, trobaran els estudiosos de la història del poble, sobretot els més jóvens, un material inèdit per a elles i ells, que d’altra manera no haguera arribat a veure la llum.


A causa dels entrebancs que van anar sorgint, no era gens fàcil muntar este periòdic mensualment, ja que les persones encarregades de fer-ho tenien els seus treballs respectius i com hem dit ho feien de forma desinteressada, la vida al carrer del Poble va ser de dos anys, fins a octubre de 1981, i no sempre amb la periodicitat anunciada. . Però eren conscients que vivien una etapa inèdita al devenir de la societat de la informació mutxamelera, il·lusionant, on es respiraven els nous aires democràtics, on es podia anar a la sala de plens i opinar, on es van elaborar les normes per protegir el casc antic del municipi, quan es va crear la primera biblioteca pública, quan comença l’Ajuntament a realitzar els primers treballs i estudis que facilite donar a conèixer i salvaguardar el ric i valuós patrimoni artístic i constructiu que teníem al terme municipal, o assabentar-nos del valor de les festes tradicionals, etc.


Tot escrit i il·lustrat a EL POBLE, el nostre primer Butlletí Informatiu de Mutxamel, un document especial i pioner al periodisme mutxameler. Gràcies a totes i tots els que ho vau fer possible.

Assumpció Brotons Boix.

Cronista de Mutxamel. Setembre de 2020




Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional

159 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page