Hui volem contar la història de dos fets excepcionals i que curiosament van tenir lloc el mes de novembre de 1968, com són la inauguració del mercat municipal i l’oficina de correus. Dos esdeveniments en la història del nostre poble que van suposar la millora de la vida administrativa i quotidiana de les mutxameleres i mutxamelers.
L’etapa de creixement econòmic, social i humà que viu el municipi, sobretot des de 1960-1982, generada bàsicament per l’increment i consolidació del cultiu de la tomata, provoca que alguns serveis municipals resulten insuficients o han quedat obsolets per a un nombre molt més elevat de població que quan van ser creats, alguns feia més de trenta anys. És el cas del servei de correus o la carència d’un mercat d’abastiment.
L’any 1967 ja trobem algunes notes a la documentació municipal que ens parlen de la greu situació del servei de Correus i de la inexistència del de telègrafs, fet que obligava els veïns a desplaçar-se fora de Mutxamel, si necessitaven enviar un telegrama. Pel que fa al local de l’antiga pescateria ubicada al carrer Ramón y Cajal, segons el consistori la situació era la següent: “...por no reunir ninguna condición higiènica ni de capacidad, sería muy conveniente ponerse de acuerdo con el dueño del terreno colindante y adquirir el necesario para poder ensancharla y que el abastecimiento de pescado se haga en debidas condiciones” (AMM. Acta plenària 03/08/1967).
Finalment es pren l’acord de construir un Mercat Municipal d’Abastiment, més en consonància amb les necessitats i demandes dels veïns que a finals d’esta dècada vorejaven el 4.900 habitants. L’arquitecte redactor del projecte l’any 1968 va ser el senyor Antonio Jordà Juan i l’edifici consta de dos plantes. (AMM. Acta plenària 19/11/1968), Al mes de novembre amb les instal·lacions ja inaugurades l’Ajuntament va comunicar als propietaris dels locals comercials que: “..a partir del lunes próximo, dia 25 pueden funcionar las casetas o puestos del Mercado de Abastos, haciéndolo saber por oficio a todos los rematantes”. És a dir, que el Mercat Municipal, que hui encara està en funcionament va quedar obert al públic el dia 25 de novembre de 1968, fa, doncs, cinquanta-tres anys.
Per l’altra banda, l’Oficina de Correus i Telègrafs s’ubica també al carrer Ramón y Cajal, 4, pròxima a la Rambla i al Mercat, en una seu llogada que pagava l’Ajuntament. És la primera vegada que el veïnat podrà enviar un telegrama des de Mutxamel, ja que fins a este any calia desplaçar-se a Sant Joan.
A finals de 1968, doncs, el municipi va comptar amb dos nous serveis millorats i ampliats, el Mercat i l’Oficina de Correus i Telègrafs, que per cert van ser inaugurats el mateix dia, amb l’assistència de la Corporació Municipal, presidida pel seu alcalde, José Manuel Alberola Garcia, i el rector de la parròquia, Juan Cubí Zambrana. A l’acte inaugural va assistir també el governador civil, Luis Nozal López, i el president de la Diputació alacantina, Pedro Zaragoza Orts. La Societat Musical L’Aliança i el seu mestre al front, José Méndez Izquierdo, van estar també presents, així com molts veïns i veïnes i gent menuda, que no volien perdre detall de les inauguracions.
El servei de Correus i Telègrafs va estar a esta seu, fins al 2 de març de l’any 1996, quan es va traslladar a un lloc més espaiós ubicat a la Plaça Nova i amb modernes instal·lacions, i va augmentar la plantilla de funcionaris, tenint assignat el nostre municipi eixe any tres carters.
El mercat municipal encara continua hui al lloc on va ser inaugurat l’any 1968, tot i que esperem que prompte puga canviar a unes noves instal·lacions que estan ja habilitant-se.
Assumpció Brotons i Boix.
Cronista de Mutxamel, Novembre 2021.
Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional.
コメント