top of page
  • Foto del escritorCronista de Mutxamel

MÚSIQUES DE MUTXAMEL:PRIMERA PART


So àntic fotografiats al carrer la Mar. Anys cinquanta del passat segle.

El proper divendres i dissabte, 29 i 30 de setembre, una tardor més tindrà lloc, en esta ocasió a la plaça Nova, l’Aplec de Sonadors on participaran entre altres la Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Nuvolet”, el Grup de Danses “Virgen de Loreto” i el So, tots tres de Mutxamel.

Portada del llibret integrat al CD, “Músiques de Mutxamel” editat per l’Ajuntament de Mutxamel, l’any 2006.

La gran varietat de festes que se celebraven a Mutxamel al llarg de l’any ens ha atorgat als mutxamelers un ric patrimoni musical; una herència on trobem balls, cançons i músiques que tenen un gran valor sentimental per a la majoria dels veïns, ja que els han acompanyat en eixos moments importants i assenyalats de la vida privada o social, que compartien a casa o al carrer amb els familiars i els amics.



Coberta de la gravació i opuscle “Sons de Migjorn”. Edició especial realitzada per l’Ajuntament de Mutxamel per mig de la regidoria de Festes.


En estes celebracions festives, com és la d’esta nit, els mutxamelers ballaven entre altres composicions, “la dansà”, i cantaven als compassos de les melodies que interpretava un altre grup de veïns, conegut per tots vostès, i que també ens acompanyen hui, el So del nostre poble.


Presentació del treball a la Casa de la Cultura de Mutxamel. Tardor de 2005.

El regidor de Festes, Rafael Sala Pastor durant l’acte de presentació del CD. Tardor de 2005.

En ocasions especials eixien als carrers tota la gamma d’instruments simples que podem afirmar que constituïxen el fons orquestral popular. Encara hui a Mutxamel, tenim constància de la pervivència de molts d’estos. La veu dels cantadors era acompanyada amb el so de castanyoles i panderetes; de la picacanya, que estava feta amb una canya esberlada; de la carabassa que era colpejada amb un ferro; del cèrcol, com una pandereta, però sense pell i amb més sonalles; dels ferrets de dring metàl·lic; de la simbomba roncadora, feta normalment amb una gerra coberta amb pell de conill assecada al sol i una canyeta collida en lluna vella, que el tocador feia roncar fregant-la amb els dits humits; de la bandúrria; de la guitarra...


Balladors i músiques damunt de l’escenari.


Des de fa més de dos centúries han acompanyat “la missa del gall”, i fins als anys cinquanta, sobretot a l’estiu, eren part essencial de la festa popular dels antics carrers mutxamelers, que tenen el nom del seu sant a la façana d’alguna casa familiar. La celebració de Sant Isidre, Sant Pasqual, Sant Francesc, Sant Vicent era impensable sense el sopar del veïnat i les melodies d'El So. Les festes de la Vera Creu i Pasqua, eren també moments obligats perquè El So mutxameler fera acte de presència, proporcionant alegria i color a este temps de germanor.


En definitiva, estem davant de gent que ha sabut conservar i transmetre part de la nostra cultura musical, de les tradicions cíviques i religioses, i que amb la lletra de les seues cançons ha fet possible que noms de partides i cases del nostre terme queden per a sempre a la memòria del mutxamelers, amb estrofes com esta: “Pastorets al de Subiela, / pastorets al de l’Alger, / el ganao de les Penyetes / a tancar-lo a Fabraquer”.


L’altra gran empresa duta endavant portava per títol Músiques de Mutxamel i formava part d’una visió del territori mutxameler des de diferents visions que s’anomenava Des de Dins. En este cd recopilatori de la música tradicional es va comptar amb la participació del Cor Parroquial, del que, donada la seua importància, parlarem en una altra ocasió.


Vaig tenir l’oportunitat d’estar present als diversos moments de les gravacions, tant d'El So, a l'auditori de la Casa de Cultura, com al del Cor parroquial, a la nostra església. El So a més va comptar amb la col·laboració en algunes peces de la Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Nuvolet”. Els dos van ser especialment emotius per a mi , conscient que eren moments irrepetibles i per la il·lusió i ganes que van posar els hómens i les dones que van participar. Sempre recordaré amb respecte, emoció i estima la magnifica interpretació en solitari damunt de l’escenari de Pepe Brotons Verdú el Rejol, component veterà del So mutxameler, que hui com molts d’ells ja no estan entre nosaltres. La seua veu evocadora de records i perfectament adaptada al compàs de la simbomba que ell tocava, ens va proporcionar una versió magistral dels “Pastorets del tio Tuta”, que va quedar enregistrada, amb altres cançons centenàries.


Manolo Alberola el Tarato, Jacinto Sala, Adolfo Brotons el Rejol, Antonio Alberola Tonet Camisó. Preparats per a la gravació de “Músiques de Mutxamel”. Casa de Cultura 2006.

Alfonso Alberola la Figuera, Pepe Brotons el Rejol, Juan Evora Timotea afinant els instruments.

Detall d’alguns dels instruments utilitzats pels músics.

Alicia Castelló, Pepe Gomis el Rompe, Daniel Ramos, Francisco Gomis el Moro, Rafael Reyes intentant que la música sone be.

Interpretant les cançons amb molt de sentiment, Juan Evora Timotea, Manuel Dominguez el Torero.

Conscient de la necessitat que calia salvaguardar, protegir i difondre este patrimoni immaterial per a les generacions futures, la tardor de l’any 2005, l’Ajuntament de Mutxamel, a través de la Regidoria de Festes, va portar endavant dos projectes audiovisuals pioners, per tal de conservar i donar a conéixer esta valuosa herència cultural i musical. El primer d’estos portava per títol Sons de Migjorn: música tradicional del Camp d’Alacant, amb una acurada edició especial per a Mutxamel. Va ser presentat al mes d’octubre d’este mateix any a la Casa de Cultura mutxamelera.


Noms dels components del So que varen participar a la gravació.

Este treball es va presentar a la societat mutxamelera el dia 5 de maig de l’any 2006, comptant amb la presència de tots els que van participar a la gravació, que van rebre un obsequi per part de la Corporació Municipal.


Este cap de setmana podrem tornar a disfrutar d’esta música tradicional. La majoria dels que van estar en esta gravació, ja no estan entre nosaltres, però queda part d’esta herència valuosa que ens van deixar guardada al disc Músiques de Mutxamel i crec que les paraules escrites pel regidor de festes en este any 2006, Rafael Sala Pastor, ens mostren la importància de preservar i conservar este llegat humà mutxameler :

“ La musica i els cants que podem escoltar en esta gravació, ens evoca un cabàs de sensacions de terra, sol, arbres, séquies i canyars. El seu so és un destil·lat de sonoritats antigues, però acabades de nàixer, on la veu plena d'hómens i dones, veïns i veïnes de Mutxamel, ens aboca a una singular i bellíssima proposta.

Vull donar les gràcies a totes les generacions de mutxamelers i mutxameleres que, al llarg de la història, han anat creant i conformant esta herència valuosa, que és música, ritme, colors, formes, sentiment i, sobretot, poble”


Suni Brotons i Boix

Setembre de 2023



Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional





625 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page