top of page
  • Foto del escritorCronista de Mutxamel

PRIMERA FIRA DEL LLIBRE A MUTXAMEL: 22 DE MAIG DE 1999


Detall de l’antic col·legi el Salvador i la Rambla de Mutxamel, llocs que varen acollir la celebració pionera de la primera fira del llibre de la localitat.

El dissabte, dia 22 de maig de 1999, es va cel.lebrar al nostre poble per primera vegada, la fira del Llibre. Este aconteixeiment va suposar un tancament molt acertat a una setmana cultural excepcional, organitzada i preparada de manera conjunta pels tres centres escolars de Mutxamel, El Salvador, Manuel Antón i Arbre Blanc. Varen participar més de 1.500 xiquets i xiquetes, que conformaven l’alumnat de les escoles mutxameleres.

Vista general de la fira del llibre a la Rambla.
Llibreria Sala mostrant la seua oferta de llibres a la fira.

Els objectius que es varen proposar els organitzadors, sobre tot el professorat, foren bàsicament: fomentar la lectura ja des de els primers anys del xiquet, que els escolars mutxamelers conegueren els tres escoles del municipi i es relacionaren entre ells, i si era possible el professorat pretenia aprofitar estes experiències novedoses per a millorar els camps de la pedagogia i l’educació.


Propaganda anunciadora de les diverses activitats.

Tant les diferents activitats organitzades al coles, com les més majoritàries per assistencia de públic al local de la Societat Musical l’Aliança, varen contar amb la col.laboració conjunta de mestres, pares i alumnat, ja que inclús es van decorar la majoria de les aules, amb temes relacionats amb la lectura. També al centre cultural municipal, per este temps ubicat a la Rambla, es podia visitar una exposició referent a mobiliari, llibres, publicacions i material escolar, que intentava mostrar una xicoteta recopilació del mon educatiu al llarg del segle vint a Mutxamel.


Veïns i veïnes de Mutxamel aprofitant l'oportunitat per adquirir llibres.

Tota esta programació i treballs culminarien el dia 22 amb el muntatge a “la Rambla” de les instal.lacions que varen albergar els diversos actes que van anar realitzant-se al llarg d’esta jornada. La primera fira del llibre mutxamelera va estar organitzada per l’Ajuntament de Mutxameli va contar amb la col.laboració de la Diputació d’Alacant, l’Associació de Dones Mutxameleres, Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Nuvolet”, i per suposat els tres centres escolars amb les seues respectives Associacions de Pares d’Alumnes.


Jose Luis Ferris i Ximo Caturla, guanyadors dels premis, Azorin i Enric Valor, signant els seus llibres a Mutxamel.

Les llibreries que van oferir les publicacions editorials a les seues casetes eren, Manuel Sala de Mutxamel, Caturla i Teorema, de Sant Joan i Compás d’Alacant. Els visitants a més podien visitar un espai dedicat a les noves tecnologies, participar als variats tallers, de ceràmica, paper reciclat, titelles...i a més compartir i disfrutar de les narracions orals dels contacontes.

Noticia de la setmana cultural apareguda al Diari Información, Maig de 1999.

Rere el descans obligat del mig dia, la vesprada va començar amb música al carrer de la colla “El Nuvolet”, i com era habitual a moltes celebracions les Ames de Casa de Mutxamel, oferien als que ho desitjaren poder participar al taller de pastisseria tradicional local i degustar els dolços ja elaborats.

El periòdic local, Mutxamel Actual, també es va fer ressò de tot allò que va passar al llarg de la jornada cultural i festiva.

Pero la venda de llibres continuava. I per ressaltar més este acte cultural, ens acompanyaven signant llibres, dos escriptors alacantins, José Luis Ferris i Ximo G.Caturla, que havien estat guanyadors eixe any respectivament, dels premis de narrativa, “Azorin” (en llengua castellana) i “Enric Valor” (en llengua valenciana). Estos premis que encara continuent vigent, estan organitzats per la Diputació d’Alacant.


Segons el diari Información del 24 de maig de 1999, centenars de persones van visitar la primera fira del llibre mutxamelera.

L’actuació del grup de danses “Mare de Déu de Loreto”, va marcar el punt i final d’un dia intens i novedós per als mutxamelers i mutxameleres. Va ser tota una setmana preparada amb molta il.lusió, dedicació i treballs per part de tots els que varen participar en ella, dedicada a fomentar i difondre entre els menuts i grans la difusió de la cultura, a través de la lectura i els llibres. Centenars de persones es varen apropar el dissabte a esta primera fira del llibre a Mutxamel, per veure, conèixer i alguns adquirir les novetats editorials que les llibreries ubicades al carrer ens oferien, en esta primavera de 1999.


Unes jornades pioneres, il.lusionants e inoblidables per a totes les persones que varem tindre el plaer de poder treballar, participar i disfrutar d’esta experiència al món de la cultura i educació mutxamelera.


Assumpció Brotons Boix.

Cronista Oficial de Mutxamel. 22 de Maig de 2021.
Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional

151 visualizaciones0 comentarios

Komentarze


bottom of page