top of page
  • Foto del escritorCronista de Mutxamel

VICENTE SIRVENT SELLÉS, "VICEN EL SABONER", ARTISTA DE LES NOSTRES TRADICIONS


Vicent Sivent Sellés davant el Betlem ja finalitzat al seu domicili.

Quan parlem de les festes de Nadal de seguida les relacionem amb el seu element ornamental tradicional, el betlem, que representa la història del naixement de Jesús i l’adoració dels Reis Mags. Este Nadal de 2023 voldria dedicar este escrit nadalenc a un amic i persona excepcional, que des de fa moltes dècades ha treballat i col·laborat per a millorar i fer visibles les representacions nadalenques del Betlem al nostre poble, em referisc a Vicente Sirvent Sellés, Vicen el Saboner.


Anunciació de l’Àngel a la Verge Maria.
Buscant un lloc on resguardar-se de la gelada nit de desembre.

Nascut l’any 1954 i criat en un entorn singular de Mutxamel, al carrer la Séquia, on podia escoltar i veure córrer l’aigua que pels braçals i filloles passava, a més de tenir enfront del seu domicili un dels molins fariners més grans del municipi. Vicen, com habitualment l’anomenem,  és el segon de sis germans. Va estudiar al col·legi El Salvador i des de ben xicotet, a banda d’anar a escola, recorda haver de treballar ajudant el seu pare. Primer repartint i venent la llet que obtenien de les cabres i vaques que la família tenia, i després va passar a la venda de peix i gel, quan el seu pare va canviar l’ofici de ramader pel de comerciant i transportista.


El Ravalet preparat per celebrar les festes nadalenques, segons el muntatge del nostre artista.
Pastores, que descuidados que estáis en el campo de Belén, no sabéis que el Divino Verbo ha nacido.

Recorda baixar els dissabtes amb la seua germana major Loli, a Babel, lloc on tenien la pescateria. O acompanyar el seu pare, primer en el motocarro i més tard amb el camió que van batejar com “Los 6 hermanos”, a repartir el gel a tots els bars i restaurants, des de Vistahermosa fins a Mutxamel. I les matinades que s’havia de pegar! Sobretot els dijous i dissabtes per a transportar la càrrega que els llauradors els havien deixat la nit anterior  al domicili, perquè de bon de matí estiguera preparada als punts de venda tradicionals de la capital, la llotja, carrers Quintana, Velázquez o Campoamor, on ells es posaven a vendre.

També va treballar als magatzems de tomates locals, de dependent en una ferreteria a Alacant, lloc on l’any 1970, va aconseguir  faena en una notaria, al carrer Altamira. A poc a poc, va anar formant-se i estudiant mecanografia i administració, fins que va arribar a traure’s el títol d’auxiliar de notaria, que ha estat la seua professió durant quasi quaranta anys.


Representació del naixement al Betlem instal.lat davant de l’Ajuntament.
Veïnes i veïns treballant als seus oficis.

Però Vicen tenia a més altres inquietuds. Interessat pels costums i tradicions dels nostres majors des que era un xiquet, als 6 anys ja s’encarregava de posar el Betlem familiar, ajudat per la seua germana Loli. Estos primers anys el muntatge era molt bàsic i amb tots els elements que trobaven a mà, terra del bancal, algunes branquetes dels arbres i les figuretes que tenien i les que, a poc a poc, anaven adquirint al trapero, a qui li donaven espardenyes velles a canvi de figuretes. L’any 1979 ja comença a fer-lo més gran i en 1986 veu convenient instal·lar-lo al magatzem del seu domicili, a  causa de les dimensions que el Betlem havia adquirit.


Fugida de la Sagrada Familia cap a Egipte.
El ramat buscan un lloc on poder beure.

Cada desembre planifica uns paisatges nous. Es fa soci i comença a concursar a l’Asociación de Belenistas d’Alacant. Bàsicament les figures i composicions que hui conformen la seua construcció nadalenca són de fang, la gran majoria adquirides a bons artesans de Múrcia. Al llarg del temps, ha procurat també aprendre d’altres veïns que ja posaven naixements grans als seus domicilis, com era el cas de Roberto Gosálbez, Roberto el de l’or. A poc a poc, el seu treball va començar a ser reconegut i estimat, i sent regidora de Cultura, Rosa Brotons Boix, ja fa quasi trenta anys, li va demanar que muntarà el betlem a la porta de la casa consistorial. Encàrrec que, sense dubtar-ho, Vicen va acceptar encantat. Primer l’ajudava Pepe el Perico, després dos amics i des de fa ja algun temps, Pablo Vigara.  Esta experiència, fins fa poc temps, resultava molt dura ja que havia de treballar en un  espai tancat  i reduït, on de vegades havia d’estar agenollat.


La comitiva Reïal al seu pas per l’Alamera i l’ermita de Montserrat.
Representació al Betlem de la nostra esglessia parroquial i la seua torre campanar.

Però tot es pot  superar quan es fa amb molta il·lusió, ganes i alegria. A poc a poc, la seua tasca artesanal, creativa i festiva, ha anat calant entre el veïnat i sobretot al món educatiu, i els centres d’ensenyament mutxamelers és habitual que organitzen visites escolars per a visitar el betlem de sa casa, que contemplen admirats i amb molt de respecte, i preguntant tot allò que no comprenen. Si és possible, i les composicions aguanten, és un mestre per a reproduir al seu betlem paisatges tradicionals del nostre poble. Com es pot apreciar a les diverses imatges: el Ravalet, l’Alamera, l’ermita de Montserrat, la parròquia del Salvador, la seua magnífica torre campanar, són alguns dels enclavaments que per un temps, es transformen en  escenari i paisatge on va nàixer el Jesuset, i pel passeig de l’Alamera es veuen camells que porten els Reis de l’Orient cap a l’ermita, per adorar-lo i oferir-li els seus presents.


Ja tenim el muntatge nadalenc acabat!! Benvinguts al Betlem de Vicen el Saboner.

Séquies per on corre l’aigua, ponts, mercats on es venen tota classe de productes, oficis ja desapareguts, ferrers, terrissers, forners, pastors amb els seus ramats, acompanyen la Sagrada Família, des del moment de l’Anunciació. 

Quan toca desmuntar, ho recull amb molta cura, i les figures més grans i delicades les guarda en una vitrina especial que té a la seua habitació on les pot admirar la resta de l’any. 

Moltes gràcies amic Vicen pel teu treball altruista i desinteressat, fet amb dedicació, amor i coneixement de les nostres tradicions centenàries, que també has desenvolupat en una altra faceta artística teua, la poesia. Sobretot la dedicada a les festes i festers de setembre, però això ho tractarem en un altre escrit. 


Sé que tot el que fas per donar-li forma material a les nostres arrels festives, (betlems, el Vell i la Vella, la foguera de Sant Joan), ho disfrutes i has sabut transmetre este plaer per les coses i els detalls ben fets als altres, sobretot a jóvens i menuts que contemplen encisats els  betlems, ja siga al teu domicili o al que continues preparant per al municipi, amb l’amic Pablo. Un plaer per a la vista contemplar les teues composicions i per a l’esperit poder comptar sempre amb la teua amistat i col·laboració! Gràcies amic!


BON NADAL PER A TOTES I TOTS I SOBRETOT PAU EN LA TERRA A LES PERSONES DE BONA VOLUNTAT!






Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional

547 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comentarios


bottom of page