top of page
  • Foto del escritorCronista de Mutxamel

XIQUETES I XIQUETS: COL·LABORADORS IMPRESCINDIBLES A LA FESTA DE NADAL


Foto per al Nadal al grup escolar El Salvador. Desembre de 1967

Pastorets al de Subiela...


Un desembre més ens disposem a celebrar les tradicionals festes nadalenques. Temps de descans escolar per als xiquets i xiquetes, que a més, esperen amb molta il·lusió els possibles regals que familiars, el Pare Noel o les Majestats de l’Orient, es puguen portar, atenent les seues peticions i desitjos.


Però existeix un apartat oblidat i poc posat en valor que crec cal donar a conèixer i agrair. Moltes de les diferents activitats i costums festives que es duien i es duen a terme en esta època de l’hivern, no serien una realitat sense la participació activa, desinteressada i eficients dels joves i menuts, com veurem a continuació. Anem a intentar contar quines eren alguns d’estos treballs especials i en equip, que inclús començaven al propi centre escolar. Fa ja algunes dècades, al col·legi, de vegades venia algun fotògraf per retratar a xiquets i xiquetes davant d’un Jesuset a la cuna. Si l’economia familiar ho permetia, després calia adquirir la foto. Quants records infantils tenim guardats als àlbums fotogràfics familiars amb estes imatges!!!


Betlem baix els pins del pati escolar, curs 1965-66.

La mestra de pàrvuls, doña Juanita Paredes, a l’únic col·legi que existia a Mutxamel, El Salvador, va iniciar als anys seixanta unes mini representacions nadalenques on els alumnes més xicotets vestits de pastorets i pastoretes cantaven la cançoneta que començava amb estes estrofes: “que le llevaremos al niño Jesús...” i els alumnes més menuts, segons el present que portaren, anaven sortint de la fila cantant i presentant el seu regal, “...yo un cordero, tralarala...yo limones, yo naranjas...” per rematar amb “...yo un corazón”. Molts xiquets i xiquetes, homes i dones hui en dia, segur que conserven alguna imatge d’este primer betlem escolar improvisat baix dels pins del pati.


Revista escolar Brotes. Col·legi El Salvador. Desembre de 1982.

Anys més tard, concretament a la dècada dels vuitanta professors i alumnes inicien una tasca innovadora com és la posada en marxa dels periòdics escolars, que encara que comportaven molt de treball, eren esperats amb il·lusió i ganes, tant per part dels alumnes com pels pares del centre, on es confeccionaven. Es procurava fer una publicació per al mes de desembre, i a més dels espais habituals, (noticies, passatemps, esports, entrevistes..) podíem llegir col·laboracions literàries dedicades a la festivitat de Nadal, des de dibuixos fins a les poesies. Com a mostra aquí mostrem una d’estes publicacions anomenada “Brotes”, corresponent al mes de desembre de 1982, i com a curiositat ressenyar que l’equip redactor estava format per quatre xiques i un xic.


El teatre escolar comença a agafar força i les representacions d’obres amb temàtica relacionada amb esta època de l’any, ja s’efectuen fora dels recintes educatius, concretament al local social de l’Aliança. Mestres i persones que estimaven el teatre, algunes d’elles havien fet alguna que altra aparició als escenaris a la seua joventut, inicien la seua cooperació amb les diverses associacions de pares i mares, per a que els alumnes dels centres mutxamelers coneguin la poesia i literatura de manera participativa i puguen tenir l’experiència personal i nova, que suposa pujar a un escenari i compartir allò que han aprés. Tampoc faltava la música, ja que alguna que altra nadalenca era interpretada pels alumnes que havien aprés a tocar la flauta dolça, acompanyats pel seu professor o mestra. Tots els centres escolars participen activament als festivals nadalencs amb l’ajuda inestimable de dones com Adelita del Campo, doña Nieves Cárceles i Geni Solana, entre altres.


Festival escolar de Nadal al local de la Societat Musical l’Aliança. Desembre de 1988.




No ens oblidem tampoc de les guarderies infantils, dos soles a este dècades, on els més menuts començaven a socialitzar amb altres nens i per suposat a compartir entre ells jocs i entreteniments. També a estos espais, “Els Xiquets” i al “Convent” es preparaven actes per a que els alumnes de pocs anys, disfrutaren del Nadal i dels Reis Macs, alguns d’ells, vestits de pastorets i pastoretes, i no faltava el Jesuset a la cuna.


Festival de Nadal a la guarderia infantil, Els xiquets. Any 1978.

La cavalcada dels Reis Macs, des de els seus inicis a mitjans del passat segle, ha contant sempre amb la participació de xiquets, xiquetes, fadrins i fadrinetes, que han anant donant forma i vida als diferents personatges representats a les diferents escenes bíbliques que trobem a les diferents carrosses, Sant Josep i la Verge Maria, àngels, pastorets i pastoretes al voltant de la foguera, acompanyant als Reis Macs...i com no, també al apartat de la música i als grups de balladors i balladores, que al compàs de les notes centenàries del So, anaven ficant colorit i moviment amb els seus balls, a la nit màgica, on tots i totes esperem que alguns dels nostres somnis i desitjos es facen realitat. Moltes gràcies a totes i tots, xiquetes i xiquets de Mutxamel, per aconseguir amb la dedicació i treball desinteressat, que estos dies tant gelats climatològicament, resulten càlids i fascinats, any rere any.


-Betlem vivent a l’altar major del convent de Sant Francesc, protagonitzats pels alumnes de la guarderia que existia aquí este temps. Hivern de 1990.

Escena típica a la Cavalcada dels Reis. Gener de 1965.

Pastorets al voltant de la foguera. Cavalcada, anys setanta.

Portant presents al Jesuset.

Xiquetes i xiquets, com molts geners, ballant amb alegria a la cavalcada mutxamelera.


Assumpció Brotons i Boix.

Cronista de Mutxamel. Desembre de 2021.





Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional.


426 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page