top of page
  • Foto del escritorCronista de Mutxamel

CRÒNICA D'UN 1 DE MARÇ DE 2013 INOBLIDABLE: INICI DE L'ANY JUBILAR AMB LA FESTA DE LA LLÀGRIMA


El senyor bisbe, retor i vicari començant a recollir els presents de l’ofrena a la Verge.

El dia 27 de febrer del 2013 va ser un dels més gelats de tot l'hivern. Malgrat esta circumstància, l'alborada a la Mare de Déu es va celebrar amb la incorporació d'un nou component participatiu amb motiu de l'any extraordinari que es vivia a la parròquia. Abans de les dotze de la nit es va servir a la porta de l'església als veïns presents, xocolata calenta acompanyada de "coca-boba" a més d'un poc de vi dolç, tot intentant mitigar la gelor de la nit.


Càrrecs festers entregant els ramells per a la Patrona.


El dia 28 esta Cronista va donar una xerrada al Centre Social Polivalent, dins de l'espai educatiu mensual anomenat Escola de Pares, titulada "Cinc segles d'història al voltant de l'església El Salvador". Eixa mateixa nit, a causa d'uns imprevistos d'última hora, la Comissió organitzadora del V Centenari de l'Esglesia es va haver de reunir a la Casa Parroquial, un poc més tard de l'hora habitual, per resoldre alguns problemes de protocol per als actes del dia següent, ja que se'ns va confirmar l'assistència, a la missa del dia de la Festivitat, del President de la Generalitat, Alberto Fabra, i de la Consellera d'educació, Mª José Català.


Detall de l’altar major al llarg de la missa extraordinària, estant patents la figura del Salvador, titular de la nostra parròquia i la Mare de Déu de Loreto, patrona de Mutxamel.


El dia 1 de març a les nou del matí, tal com estava previst, a la primera planta de la Casa de Cultura es va celebrar el Ple del Consell, on a l'hora de l'arribada dels polítics autonòmics estaven presents quasi la majoria dels components de la Corporació mutxamelera.

Tornant al sentir festiu d'este dia U de Març tan especial, contar que el Bisbe, senyor Jesús Murgui, va arribar a l'església a l'hora que havia indicat, onze del matí, sent rebut pel Retor i Vicari parroquials, Juan Antonio González Magaña i Estanislao Trives, i per la Comissió del Cinquè Centenari. A partir de les 11:45 varen començar a entrar al temple els veïns i veïnes que participaven en l'ofrena floral, fent entrega dels seus ramells als senyors Bisbe, Retor i Vicari, que els esperaven als peus de l'altar major per recollir les flors i agrair-los la seua participació. Tancava la comitiva la Corporació Municipal a la qual acompanyava de manera excepcional, el President de la Generalitat i la Consellera d'educació. Cal comentar que tant el President com la Consellera no van realitzar el recorregut a peu, fugint d'algun que altre comentari o altercat, i varen arribar en cotxe oficial fins a la porta del temple.


Moment de la cerimònia religiosa.

La cerimònia religiosa va ser oficiada pel senyor Bisbe, al que acompanyaven a més del Retor i Vicari locals, altres retors provinents de les parròquies properes o que havien estat destinats a Mutxamel anteriorment i cantada pel cor parroquial. A la seua homilia el reverendíssim Jesús Murgui va destacar la figura de la Mare de Déu com a exemple a imitar per les seues virtuts de fe en Déu, amor al seu fill i sobretot voluntat de superació de les dificultats quotidianes. Especialment emotiu per a esta cronista va ser la part de la intervenció on el senyor bisbe va recordar les ensenyances rebudes dels seus majors, pares, familiars, mestres i retor, cosa que va fer utilitzant la seua llengua materna, el valencià, destacant que les bones ensenyances rebudes i conservades, provoquen que l'ésser humà intente anar pel camí correcte de respecte i germanor cap a les altres persones.


Moment culminant de la cerimònia religiosa, “alçant a Déu”, sota la mirada protectora de la Mare.

El moment culminat es va produir una vegada finalitzada la missa, on el senyor Bisbe va impartir la benedicció papal que va ser rebuda amb emoció i respecte per tots els allí presents, donant així l'entrada de manera oficial a l'Any Jubilar. Després de llegir l'acta redactada per a este dia, on varen signar com a convidats d'excepció, a més dels components de la Comissió i el senyor Alcalde, el senyor Jesús Murgui i Alberto Fabra, als quals se'ls va fer entrega de l'obsequi representatiu d'este Centenari, una escultura que reprodueix la façana i campanar del nostre temple parroquial, realitzada pel ceramista mutxameler Carles Ripoll.


Jesús Murgui com a bisbe de la diòcesi, signant l’acta protocol·lària d’este u de març, amb què s’iniciaven els actes commemoratius del mig segle d’història del temple parroquial.


Finalitzada la jornada religiosa matinal, la comitiva formada per autoritats locals, càrrecs festers, retors, integrants de la comissió del V Centenari de l'Església, etc., acompanyats pels sons de la Societat Musical l'Aliança, va efectuar el recorregut habitual des de l'església fins a l'ajuntament.


Placa commemorativa que la Comissió del Centenari li va regalar com a recordatori d’este dia tan especial i emotiu.


Un altre moment de pau i germanor va tenir lloc al moment del dinar que varen compartir els integrants de la Comissió del Centenari amb els retors presents a la missa inclòs el senyor Bisbe. A l'hora del café alguns dels allí presents varen aprofitar per a fer públic el seu agraïment pel tracte rebut i el senyor Jesús Murgui va donar les gràcies tant per la perfecta organització de les diverses activitats com per l'esperit d'harmonia i ànim de bona voluntat que s'apreciava entre tots els que allí estaven.


Imatge de la Mare de Déu a la processó de març de 2013.


A la nit, finalitzada la missa i la novena, al voltant de les 20:30 va començar a caminar la processó de la Mare de Déu de Loreto commemorativa del Miracle de la Llàgrima, acompanyada en esta ocasió pels estàndards de les diferents comissions festeres i confraries de la setmana santa locals. A la tornada al temple el senyor retor, Juan Antonio González, va expressar la seua satisfacció pel dia històric que havia viscut tant la Parròquia, com la Comissió, i per descomptat el veïnat de Mutxamel.


Sortida del “carro triomfal” del temple parroquial, sota una pluja d’oripells daurats.

Malgrat les preocupacions i dubtes que teníem la vespra, i que ens feien patir per si algunes actituds i comportaments pogueren entelar o deslluir els actes i el sentit cristià i religiós del dia U de març, tot es va desenvolupar de manera perfecta, i ja ben entrada la nit ens van retirar a casa, cansats, però satisfets, pensant que l'esforç i treball havia valgut la pena i agraint a la vida l'oportunitat rebuda de poder participar i compartir entre tots els membres de la Comissió els nostres dubtes, pors, feines, satisfaccions i alegries.


Assumpció Brotons i Boix.

Cronista de Mutxamel i membre de la Comissió organitzadora del V Centenari. Març de 2013.


Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional 

267 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page