top of page
  • Foto del escritorCronista de Mutxamel

INAUGURACIÓ DE LA PISCINA MUNICIPAL 1980: UNA NOVETAT ESPORTIVA I LÚDICA PER AL CALORÓS ESTIU


Grup de xiquets i xiquets al curset de natació, al costat del regidor d’esports i la professora. Estiu de 1982.

El dia 12 de juliol de 1980 es va inaugurar la primera piscina municipal del nostre municipi, quan era alcalde José Verdú Forner. Era un dels primers projectes dissenyats per la primera corporació democràtica que va vore la llum. Ubicada en un paratge preciós del nostre territori, part de la finca anomenada popularment com “el de Conde”, entre els termes de Mutxamel i Sant Joan, on l’any 1969 el nostre Ajuntament (amb les aportacions econòmiques voluntàries d’alguns veïns) havia adquirit una parcel·la de 12.000 metres quadrats, per un preu d’un milió de pessetes, amb la finalitat de destinar-la a usos esportius.


Vista de les instal·lacions aquàtiques. Al fons l’antic camp de futbol envoltat pels oms centenaris.

La premsa local i alacantina d’eixe any es va fer ressò de l’apertura de la piscina, i ens facilita una descripció de l'acte i de les característiques constructives de la nova instal·lació:

“El sábado por la tarde se inauguró la piscina, ubicada junto al campo de fútbol Los Olmos. A dicha inauguración asistieron autoridades civiles y militares, así como el cura párroco el cual bendijo nuestras instalaciones acuáticas.

Se trata de una piscina de medianas proporciones, 25 metros de largo, por 12’50 de ancho. Toda ella rodeada de césped. Cuentan las instalaciones con 2 vestuarios muy amplios, así como un bar. También se ha construido un parque infantil con escasos aparatos. Esperemos que en un futuro no muy lejano, se amplíe y se construya una piscina infantil”.


Diari municipal mutxameler “El Poble”, on trobem la notícia de la inauguració de la Piscina Municipal al mes de juliol de 1980.

Aquell mes de juliol es van programar una sèrie d’activitats. El Primer Festival de Natació Popular, que va comptar amb quaranta participants, xics i xiques de Mutxamel, a més de la intervenció dels equips federats de les localitats de Sant Joan i Sant Vicent. Els actes extraordinaris van concloure el dia 27 amb la participació dels equips de lliga nacional de Salvament i Socorrisme amb obstacles, que venien d’Alacant i Barcelona.


Fullets impresos dels cursets de natació oferits els anys 1982 I 1989.


Aquell estiu i promogut per l'Ajuntament es va impartir un curs perquè els més menuts aprengueren a nadar. Va començar el 18 d’agost i va acabar al 4 de setembre. Segons el regidor d’esports en aquell temps, Vicente Climent Berenguer, la idea era la següent : “Esta semana ha dado comienzo en nuestra localidad un cursillo de natación para niños en la piscina municipal. El cursillo, subvencionado por el Ayuntamiento, ha sido un éxito en cuanto a niños participantes. Se imparte todas las mañanas de 10 a 11 horas, y durante este tiempo la piscina permanece cerrada al público. Se nos ha comentado que, posiblemente el año próximo, estos cursos se realicen durante los meses de verano, y se amplie la edad de los participantes, ya que este año no ha sido posible debido a que la piscina se inauguró en el mes de julio. Se espera además poder contar ya con la piscina infantil”.


Irene Sala i Brotons rebent el diploma del curs de natació de mans del regidor de Cultura, Mario Candela Vicedo.

La piscina infantil va començar a construir-se un any més tard al costat mateix de la d'adults.

L’estiu de l’any 1982 amb les dos instal·lacions ja en funcionament els cursos de natació es van consolidar i ampliar. Començaren el 14 de juny i acabaren el 4 d’agost. Els xiquets i les xiquetes del nostre municipi, entre 6 i 12 anys, podien apuntar-se a les tres modalitats que s’ofertaven, un dels cursos era per als nens que encara no sabien nadar. Encara que la piscina estava oberta al públic de les 9 del matí a les 9 del vespre, els cursos infantils tenien lloc a les 5 de la vesprada. El preu de la inscripció era de 1400 pessetes. La piscina infantil va suposar per als més menuts una manera diferent i agradable de passar l’estiu a més de possibilitar que practicaren esport i aprengueren a nadar. Al final de cada curset se'ls entregava un diploma acreditatiu del seu aprenentatge que, pel general, anava acompanyat de la fotografia corresponent, individual o col·lectiva, que estic segura molts d’ells conserven als domicilis familiars i que a més els porta bons records.


Moment de descans amb el professor de natació, Pepe Brotons.

Arreplegant els seus diplomes, Estefania Jover Monllor i Manu Climent.


Com també als pares que els acompanyaven a la piscina, ja que era un lloc molt agradable per a passar la vesprada, fresquet i ben cuidat, on donava gust fer-se un gelat al bar que allí hi havia, mentre els més menuts es refrescaven i jugaven a l’aigua. No seria just parlar d’este espai sense referir-nos al seu establiment culinari, primer “Cantina” del camp de fútbol i més tard transformat en un bar-restaurant a l'aire lliure, on donava gust assentar-se, ja fora per prendre un refresc fins al dinar o el sopar. I com que els establiments no funcionen sols, cal recordar i agrair el magnífic treball que durant quasi trenta anys van dur a terme dos matrimonis mutxamelers: Vicente i Maruja amb Gregoria i Roberto, sota la curiosa i genuïna marca comercial de “Chispa i Perry”.

Roberto, Gregoria, Maruja i Vicente a la primera “cantina” del camp de futbol. Gràcies sempre per la vostra col·laboració.

Vestuaris i bar de la piscina municipal als anys vuitanta.

Maruja i Gregoria, dos magnífiques cuineres amb la paella acabada de fer davant de la piscina.

Van ser uns anys on l’entorn de la piscina municipal era el lloc habitual no sols per a banyar-se i estar fresquet, sinó que a més era sinònim de poder disfrutar d’una bona cuina i de qualitat. Moltes famílies van celebrar allí les comunions dels seus fills, aniversaris i reunions d’amics que estaven encantats de poder-se trobar en un lloc excepcional per les seues instal·lacions, la cuidada vegetació i les esveltes palmeres, l'oferta gastronòmica, el bon tracte i la humanitat de les persones que regentaven el bar de la nostra Piscina Municipal.


Per al record, grans i menuts després de disfrutar de jocs i banys, amb els diplomes aconseguits, al costat dels professors del curset i del regidor d’Esports, Vicente Climent Berenguer.

Un temps que és evocat amb cordialitat i simpatia per les persones que vam tenir l’oportunitat de disfrutar d’aquells primers anys de PISCINA MUNICIPAL i de tot el que l'envoltava.


Assumpció Brotons Boix.

Juliol 2023


Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional

1239 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page