top of page
  • Foto del escritorCronista de Mutxamel

MERCATS MUNICIPALS DE MUTXAMEL 1968-2023. LLOCS, FAMÍLIES, PERSONES.


Amparo Cremades Mira, al seu lloc “Frutas y verduras Amparin”, obert l’any 1968 pels seus pares.

El passat divendres dia 23 de juny, per fi va obrir les portes el nou mercat municipal ubicat a l’edifici construït els anys trenta com a primer grup escolar de la nostra localitat. Dotat en principi de setze parades, que pretenen oferir tot un ampli ventall de productes per al consumidor, el cert és que encara falten per obrir la meitat dels comerços, per la qual cosa, segons fonts municipals es procedirà a una segona licitació.

Mercat Municipal que va obrir les portes el 23 de juny. Ubicat a l'àntic col·legi el Salvador.


Als que ja estan instal·lats, vull desitjar-los molta sort i que puguen veure cobertes totes les expectatives que han dipositat en estos nous negocis, per cert a un lloc privilegiat del municipi per la seua situació física i per la singularitat de l’arquitectura de l’edifici.


Cartell anunciador de la licitació de les obres i el termini previst d'execució.


L’obertura d’este nou centre comercial ha suposat el tancament de l’antic mercat municipal, inaugurat el mes de novembre de l’any 1968, i que a més es troba al costat del que s’acaba d’obrir, a l’avinguda de Carlos Soler, la Rambla. Fer constar que este edifici está ubicat al lloc ocupat per l’antiga pescateria “municipal”, dissenyada per l’arquitecte Miguel López i inaugurada l’any 1946. Encara quedaven a este recinte, fills dels primers comerciants, que havien continuat amb el negoci familiar, una labor no sempre fàcil, ja que les necessitats dels clients han evolucionat i molt, en estos cinquanta-cinc anys.


Pescateria del Samarro a l’antic mercat; Pepe, Tere i Fina atenent a la clientela.

Corredor lateral interior del mercat antic, on trobaríem la Carnisseria de Ximo i la Xarcuteria de Lluïset.

Per això, val la pena recordar totes les famílies que durant més de mig segle han procurat oferir, als veïns i veïnes de Mutxamel, els millors productes i a uns preus econòmics. Encara que al seu inici este recinte comptava amb dotze parades per a ser subhastades, el cert és que, a poc a poc, van anar redistribuint-se entre els veïns, per tal d’aconseguir que la parada fora més gran i poder estar més còmodes. Des de fa algunes dècades, este mercat comptava amb una panaderia oberta l’any 1968, “Olivero”, la qual tenia assignat el número 1. Per cert, la parada número dotze destinada a vendre productes càrnics, era molt més xicoteta i va ser adquirida per “Hermanos Domenech”, coneguts entre el veïnat i com a “Dober”.


Bar “El Mercat”, servit per Miguel.

D’este temps també han quedat les dos pescateries, les de Pepe Ayela, Samarro, i Vicente Baeza, Rata, hui en dia regentades ja pels seus fills o nets. Per cert, estes últimes han passat al nou edifici. Pel que fa a les verdures, fruites i hortalisses, dels tres locals que hi havia al principi, sols en quedava l’anomenat “Frutas y verduras Amparín”, que formava ja part de la segona generació de llauradors del Montnegre, que van adquirir un local per a oferir els productes que hui s’anomenarien quilòmetre 0, és a dir cultivats per ells. Amb el pas del temps, les tres fruiteries ofertades a l’inici, es van reduir a una; això sí, de dimensions més grans, destinant part dels altres espais a obrir, ja fa uns anys, el primer i únic bar que hi havia a l’antic mercat.


Amparo Cremades Mira, al seu lloc “Frutas y verduras Amparin”, obert l’any 1968 pels seus pares.

No podem oblidar, per tancar esta guia comercial, els carnissers. La família Sevila-Seguí, hereus d’una tradició centenària en l’elaboració de l’apreciat embotit mutxameler. Fernando i el seu germà, Lluis, van continuar amb el negoci familiar, això sí, un a la carnisseria i l’altre adquirint el lloc destinat a la xarcuteria, que havia estat inaugurat per Pepe Pastor, Farina.


Imatge peculiar de la venda de peix pel carrer de Mutxamel als anys cinquanta. Vicente Baeza, “Rata”, al carrer Mestre Sala Marco. Els acompanya el tramvia de Mutxamel-Alacant.


La majoria dels comerciants que van obrir les portes d’este antic mercat, l’any 1968, ja no estan entre nosaltres. Els fills que van seguir el negoci, la majoria, han optat per la jubilació. Sols les pescateries i la xarcuteria de Lluïset han passat al nou mercat, per tal de continuar la trajectòria comercial familiar iniciada ja fa dècades. Per a tots ells i per als que s’incorporen per primera volta, molta sort.Anuncis dels establiments de Dober, Samarro i Olivero apareguts al Llibret de Festes de 1969.


Però no seria just acabar sense evocar totes les persones que durant més de mig segle ens van oferir els seus productes per a la vida diària, amb alegria i amabilitat. Si és possible intentaré anomenar-los a tots i a totes: Bárbara, María, Laura, Amparín, Miguel, Vicente Baeza “Rata”, Juan Carlos, Sunsión Ayela, Pepe “Samarro” i la seua dona Tere, José Iván i Raquel, Dober, Pepe “Farina”, María Elena García, Lluís Sevila, Pepe Sevila, Fernando “Ximo” i Paqui. A tots i totes, gràcies, pel vostre treball que forma ja part de la història comercial i alimentària del nostre municipi.


Suni Brotons Boix.

Juny de 2023Article d'accés obert distribuït baix les condicions de la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional 415 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page